Site icon HUBA.no

Spilleavhengig i familien/vennekretsen – hvordan hjelpe?

Rate this post

Før jeg begynner denne artikkelen, så må jeg si noe om formålet med den. Du bør ikke bruke denne artikkelen som “medisinske råd”. Det finnes mange psykologer og leger i Norge som jobber aktivt med mennesker som sliter med spillegalskap.

Jeg er ikke en av dem.

Men jeg har lest flere bøker og artikler om emnet, noe som har gjort meg ganske god rustet til å svare på hva som skal til for å hjelpe folk videre på rett spor.

Her er et knippe ting som litteraturen sier at du bør gjøre når du har en venn eller et familiemedlem som lider av ludomani.

Prøv å få vedkommende til å åpne seg opp.

Mange synes at det er flaut å være spilleavhengig. Man har liksom “vært så dum at man har spilt bort veldig mye penger”.

Det er klart mange nordmenn føler på den skammen.

Derfor er det viktig å få den spilleavhengige til å stole på deg.

Ta kontroll over økonomien i så stor grad du kan

Avhengig av hvilke familiære forhold dere har, så er det i noen tilfeller mulig å ta over kontrollen over økonomien til vedkommende.

Her bør du sjekke hvilke rettigheter du har.

Følg opp vedkommende kontinuerlig

Det å få tilbakefall er ganske vanlig. Mange ender opp i den samme onde spiralen som de tidligere var en del av.

Og da føler nok den spilleavhengige at det er en enda dypere grop. Hvis de gir opp håpet, så vet du aldri hva som kan skje.

Ta opp telefonen og ring vedkommende. Be vedkommende inn på en god middag eller lunsj. Gi en liten ekstra gave til bursdag eller juli.

Søk profesjonell hjelp

Jeg startet artikkelen med å anbefale å søke profesjonell hjelp når du kjenner en som er spilleavhengig. Og jeg kommer til å avslutte med denne oppfordringen.

Helsenorge.no har publisert en artikkel som viser hvor du kan henvende deg for å snakke med noen om spilleavhengighet.

Hit kan du ringe helt anonymt – og det koster ingenting.

Hvordan unngår man å havne som spillegal?

Forebyggende arbeid er viktig for alle som driver med pengespill. Spesielt de som bruker mye penger på casino på nett.

Sett alltid av en viss sum penger som du skal spille for. Du bør aldri gå over dette budsjettet – uavhengig av hvor LYST du har til å spille mer.

Vær åpen til venner og familiemedlemmer om spillingen din. Det er helt OK å spille for noen kroner i måneden, men aldri la det gå ut over livet ditt. Hvis du begynner å lyve om summene du bruker, så ender det ofte helt galt.

Exit mobile version