«Alle ljuger på nett – og alle vet det!” Anne, 13 år.
Internett er en fantastisk kilde til informasjon og en kommunikasjonskanal med mange muligheter. Her finner barna informasjon de trenger til skolestiler og oppgaver og diskusjonsfora der de kan dele tanker, ideer og kunnskap og de kan spille og leke. Foreldre bestiller flybilletter og trenger ikke lenger å gå i banken – mye administrasjon av hverdagen forgår for mange på Internett. Men Internett har dessverre også blitt en arena for folk som ønsker å spre feilinformasjon og kriminalitet, og som ønsker å få kontakt med barn.
Mange foreldre er redd for at barna deres skal komme i kontakt med pornografi på nettet. De er også redd for at barna skal bli avhengige av Internett, at de skal bruke for mye tid foran skjermen og bli mindre fysisk aktive. Mange foreldre mener at de kjenner godt til Internetts mange muligheter, de tror at barna deres vet hvordan de skal oppføre seg på nettet, hvordan de unngår å gi fra seg personlig informasjon og hva de skal gjøre hvis de opplever noe ubehagelig. (Kilde: MMI/SAFT).
Chatting
Å chatte er å snakke med noen ved å skrive små beskjeder på dataskjermen, på TV eller på mobiltelefon. Man kan chatte både i åpne og lukkede rom.
Den første kontakten med nye mennesker får man gjerne i åpne chatterom, der alle snakker med alle. Man logger seg på med et anonymt kallenavn, et ”nickname”, og starter å snakke med andre ved å skrive en liten melding, for eksempel . Hvis man vil bli bedre kjent med en spesiell person kan man invitere denne personen inn i et lukket rom, der ingen andre har adgang. Å bruke forkortelser og spesielle uttrykk er vanlig for å skrive raskere og for å vise at man kan chatte. Formen og innholdet på chatten kan være mye råere enn det barna bruker i daglig tale og er ofte helt fremmed for foreldrene.
Hvor og hvordan barn chatter
På mange nettsider der man kan chatte, må man registrere seg som bruker av et nettsted som har en chattekanal. Brukeren lager en beskrivelse – en profil – på seg selv, gjerne med bilde. Også her oppretter man et ”nickname”. Deretter leter man selv opp eller blir kontaktet av mennesker som synes profilen virker interessant for å bli bedre kjent.
Kommunikasjonen i chatting foregår her og nå, og mange opplever at kommunikasjonen veldig raskt blir personlig, at man blir godt kjent og kanskje utvikler man et vennskap til dem man snakker med.
Barna chatter på åpne chattekanaler og de chatter med venner på MSN, et chatteprogram som man laster ned på datamaskinen sin. De forteller at foreldrene ikke vet så mye om hvordan denne kommunikasjonen foregår og synes det blir vanskelig å snakke med foreldrene når de ikke vet hva det dreier seg om.
Kilde: Redd arna
Mobbing gjennom mobiltelefonen
Mobiltelefonen har funksjoner som gjør at den lett kan brukes til å mobbe andre, spre sladder eller sende tullemeldinger. Mange barn og unge gjør ting som de angrer på etterpå, ofte fordi de lett blir revet med. Det er leit når disse impulsive handlingene ender med at handlingen ikke kan gjøres om. F.eks. det å sende et bilde til mottakere som en ikke kjenner, SMS med innhold en ikke mente osv.
Det er derfor viktig at barn og unge lærer seg å bruke mobiltelefonen ansvarsbevisst, og at de tenker igjennom konsekvensene før de sender ut sitt “budskap”.
TENK FØR DU TASTER!
• Spør alltid om lov før du tar bilde av andre!
• Ikke legg bilder på nettet uten lov!
• Ikke svar på ekle, truende meldinger, men ikke slett dem. Vis dem til en voksen.
• Ikke svar på meldinger fra ukjente.
• Hold PIN-koden din hemmelig for andre.
• Ikke lån bort mobilen din.
• Ikke gi bort telefonnummeret ditt til ukjente, be vennene dine om ikke å spre ditt nummer.
• La en voksen du stoler på stå som eier av mobilen.
FAKTA
• 64 % av alle norske barn 9-16 år har chattet
• 87 % av 13-16-åringene har chattet
• 37 % av alle norske barn chatter jevnlig
• 40 % har av de som chatter opplevd å bli spurt av en fremmed om å møte dem personlig 26 % sier at det noen eller mange ganger har hendt at noen har snakket om sex med dem på Internett uten at de ville det
• 17 % av de som chatter har møtt noen fra chatten
• I 18 % av tilfellene viste chattevennen seg å være en voksen
• 2 % sa at den andre personen sa stygge ting til dem eller forsøkte å skade dem
• 60 % ville ikke sagt det til foreldrene om noe ubehagelig skjedde
Kilde: SAFT/ MMIs barneundersøkelse 2003