Hvordan påvirker sminke helsen din?

4.1/5 - (34 votes)

Sminke og kosmetikk er en viktig del av omtrent alle kulturer i forskjellige former og har vært det i mange hundre år. De siste årene har sminke gått fra å være noe som noen få bruker til å bli noe som omtrent alle jenter bruker og selvfølgelig noen gutter. I media så har det vært et særlig fokus på den negative effekten sminke har fordi man prøver å sminke bort naturlige ting som føflekker og andre helt naturlige ting. Dette er et eget tema og ikke noe vi skal gå inn på her men det vi ønsker å belyse i denne artikkelen er noe som ikke har fått særlig mye oppmerksomhet, nemlig de negative effektene sminke kan ha på din helse. 

Det mange ikke vet er at huden er et organ. Det er derfor ikke helt uten konsekvenser at man påfører sminke. Nedenfor kan du lese om de vanligste komplikasjonene som kan oppstå når man bruker mye sminke eller feil kosmetikk og sminke.

SE OGSÅ:  Internett- og mobilbruk - gode råd!

Blokkerer porene i huden din 

Hvis du bruker oljebasert eller semi-permanent sminke så kan du oppleve at den tetter porene dine. Og ifølge eksperter så vil sminke som er ment å vare lenger på huden din også synke dypere ned i den, noe som gjør det vanskeligere å fjerne. For å være sikker på at du klarer å fjerne sminken, anbefaler vi at du bruker en god kjemisk peeling for at porene ikke skal tette seg og føre til andre hudproblemer som kviser/akne. 

Smittebærende sminkebørster 

Veldig mange tenker ikke på at utstyret man bruker for å påføre sminke kan være smittekilder for virus, bakterier og andre infeksjoner. Derfor anbefaler vi at man ikke deler sminkebørster eller annet utstyr av andre. Hvis man skal låne bort eller bruke noen andre sitt utstyr så er det utrolig viktig at man rengjør utstyret før bruk. 

Du kan bli syk av gammel sminke 

Veldig mange bruker sminke som er utgått på dato. Det mange ikke tenker på er at dette kan være bakteriebomber. Sminke er laget av mye forskjellig og enkelte typer sminke kan begynne å mugne eller det kan etablere seg bakterier i den. Derfor bør man avstå fra å bruke gammel sminke selv om det kan være vanskelig å kaste kostbar sminke. 

SE OGSÅ:  Spilleavhengig i familien/vennekretsen - hvordan hjelpe?

Sminke kan påvirke øynene dine 

Øynene dine er svært sensitive og dermed passer det dårlig at man påfører sminke nær øyet. Sminke som eyeliner og maskara kan påvirke øyets funksjonalitet som kan hindre øyet i å frastøte partikler som kan gi infeksjoner eller irritasjon i øyet. 

Spray/Mist kan påvirke lungene dine 

Hårspray og forskjellige andre spray man bruker kan påvirke lungene dine negativt. Det er mange rare ingredienser i disse og noen av stoffene kan påvirke ditt system lungesystem negativt. Du bør derfor alltid sjekke ingrediensene og sørge for at du begrenser innhaleringer av sprayen. 

Sminke kan påvirke øynene dine 

I følge den anerkjente legen Frank Lipman så kan sminke og parfyme være årsaken til hodepine. Hvis du sliter med hodepine så kan det derfor være lurt å kutte ned på sminke og parfyme for å utelukke at dette er årsaken. 

SE OGSÅ:  Trening for indre ro

Sminke kan påvirke din fruktbarhet 

I Norge er det heldigvis en relativ krevende prosess å få godkjent sminke og hudpleieprodukter for salg. Hvis man kjøper sminke i utlandet så kan det være stoffer som parabener som ifølge forskning har vist at kan ha en negativ påvirkning på fruktbarheten din. Du bør derfor prøve å unngå parabener og alltid lese hva sminken innholder. Hvis du er usikker så anbefaler vi at du gjør et søk i Google. 

Kreft 

Det finnes ingen forskning som viser at sminke er kreftfremkallende men vi vet at noen av ingrediensene i sminke kan være kreftfremkallende. Derfor anbefaler vi at man alltid leser på ingredienser og at man kjøper kun sminke som er godkjent for salg i Norge.