Gjeld kan bli et psykisk og fysisk problem

5/5 - (12 votes)

Et stadig økende antall nordmenn sliter med gjeld ifølge en artikkel fra nettsiden Gjeldsproblemer.com. En ting er de naturlige konsekvensene gjeldsproblemer som har i form av dårlig råd og lavere livskvalitet. Kanskje verre er de problemene ingen snakker om når det kommer til gjeld, det kan ha en negativ effekt på din fysiske og psykiske helse. Dette kan være direkte eller indirekte påvirkninger: 

Stress 

Stress er ikke bra for verken kropp eller sjel. Økonomiske problemer kan trigge stress i mange situasjoner. Det kan være stress fra de faktiske utfordringene som kommer fra problemer med å betale regningene, miste boligen eller ikke ha råd til mat. I tillegg så kan man få mer psykisk stress hvor man tenker på hvordan man har havnet i situasjonen og hva man kan gjøre for å hindre at det skjer igjen. 

I tillegg så kan man få mer fysisk stress av å f.eks jobbe mye for å dekke inn gjelden man skylder eller stress fra kreditorene som ringer for å få sine penger tilbake. Der dermed mange typer stress som kan komme av gjeldsproblemer. Mange av de som sitter med gjeldsproblemer kjenner på flere av disse formene for stress og det kan bli veldig mye. 

SE OGSÅ:  Tips for å stumpe røyken

Kosthold 

Med dårlig økonomi så har man ikke økonomien til å prioritere sunn mat. Dessverre så er ofte sunn mat kostbar og man prioriterer selvfølgelig ikke dette. Dårlig kosthold kan påvirke humør og selvfølgelig helsen. 

Trening 

Trening er gjerne noe man gjør fordi man har et overskudd til å trene, for veldig mange med gjeldsproblemer så har de ikke dette overskuddet. Det betyr at de ikke har energi nok til å trene. Det kan komme av mye stress og dårlig kosthold. 

Relasjoner 

Gjeldsproblemer kan ha en svært negativ effekt på dine relasjoner. Det er mange forhold som tar slutt fordi en person har skjult sin gjeld eller andre problemer som måtte oppstå når man har gjeldsproblemer i et forhold. Veldig mange med gjeld sliter i tillegg med å være med venner ettersom de skammer seg og kanskje har muligheter for et helt annet forbruk enn man har selv. 

Hva bør man gjøre hvis man har gjeldsproblemer eller kjenner noen som har det? 

Om du har gjeldsproblemer selv så er det klare rådet å snakke med noen om det. De aller fleste mennesker har vært i en situasjon hvor de kan kjenne seg igjen. Det er ingen som kommer til å mene noe negativt om deg eller tenke at du er dum. Man trenger ikke å åpne seg opp for alle om dette men en person kan være nok i starten. En bestevenn, en far, en mor eller søster kan alle være en god kandidat å dele dette med. Det er ikke sikkert at denne personen kan hjelpe deg med penger eller redde deg ut av gjeldsproblemet men 2 personer er alltid sterkere enn en. Ved å snakke med noen så kan man finne løsninger på veldig mye. 

SE OGSÅ:  Konsekvensene av nettcasino

I tillegg så anbefaler vi at man søker hjelp for å komme seg ut av gjeldsproblemene. Alle kommuner i Norge er pliktig til å tilby gratis gjeldsrådgivning igjennom NAV. Personene som jobber på disse kontorene har bred erfaring innenfor gjeldsproblematikk og kan gi noen gode råd. 

Hvis du mistenker at en venn, familiemedlem eller kjæreste har gjeldsproblemer så anbefaler vi at du prøver å snakke med denne personen om dette. Ikke på en konfronterende måte. Gjør det med omsorg og kjærlighet. Personen kan ha det fryktelig vondt og de trenger ikke å høre hvor dumt det er, men de trenger å høre om løsninger og vite at folk bryr seg. 

SE OGSÅ:  Tren som en fotballspiller

Sist men ikke minst. Om man skulle ha gjeldsproblemer og man sliter med den psykiske helsen sin. Det vil si om man føler seg deprimert eller tappet for energi psykisk så bør man oppsøke profesjonell hjelp. Da anbefaler vi at man går til sin fastlege for å bli henvist videre til psykolog. En psykolog kan hjelpe deg med å balansere ditt sinn og ikke minst få deg til å tenke fremover. 

Vi vil også gjerne informere om at du kan ringe 800GJELD for å få råd helt anonymt. Dette er en tjeneste som er drevet av NAV. De har åpnet linjer hver dag mellom 0900 og 1430. De kan ikke gi spesifikke råd for din sak men kan hjelpe deg med mer generelle spørsmål.