Et kation er et positivt ladd ion, noe som vil si at det er flere protoner enn elektroner i partikkelen.
I kroppen vår har vi flere kationer, blant annet kalsium, kalium, natrium og magnesium.
Magnesium spiller en viktig rolle i kroppen vår, blant annet i reguleringen av ionekanaler, som sørger for transport av ulike ioner gjennom cellemembranene som er kritisk for normal cellefunksjon (Friskogfunksjonell.no).
Magnesium finnes i de fleste matvarer, spesielt de med høyt fiberinnhold. Kroppen vår trenger omtrent 350 mg magnesium om dagen.
De fleste av oss får dekket magnesiumsbehovet gjennom maten vi får i oss. Men dersom du har et dårlig kosthold, slanker deg og spiser lite eller tar vanndrivende medisiner, kan det hende du får i deg for lite magnesium. Heldigvis finnes det magnesiumstilskudd som kan hjelpe deg dersom du får i deg for lite av dette viktige mineralet.
Dersom du er redd du får i deg for lite magnesium, bør du se etter følgende symtpomer:
- Muskeltrøtthet
- Nedsatt appetitt
- Generell trøtthet
Men, som med alt annet, skal man være forsiktig med å ikke få i seg for mye heller. Det er svært få som er plaget av magnesiumsoverskudd. Det er som regel de som tar magnesiumstilskudd i form av magnesiumholdige avføringsmidler som opplever dette. Symptomene på dette kan være diaré eller i verste fall nevremuskulære anfall, som lammelser.
Dersom du er usikker på om du får i deg nok magnesium, kan en enkel blodprøve hos legen fortelle deg det.
For å få i deg nok magnesium, er følgende råvarer gode kilder:
- Mandler: 265 mg magnesium pr. 100 g
- Pinjekjerner: 251 mg magnesium pr. 100 g
- Havregryn: 200 mg magnesium pr. 100 g
- Peanøtter: 190 mg magnesium pr. 100 g
- Kikerter: 160 mg magnesium pr. 100 g
- Brune bønner: 131 mg magnesium pr. 100 g
- Brun ris: 119 mg magnesium pr. 100 g
- Bulgur: 116 mg magnesium pr. 100 g
- Fullkornsrugbrød: 46 mg magnesium pr. 100 g