Site icon HUBA.no

Er du klar over hvor mye søvn har å si for din psyke?

5/5 - (2 votes)

Det er ganske vanlig å tenke at ”å sove det kan jeg gjøre når jeg blir gammel”, eller jeg tar bare en energidrikk, så kan jeg holde det gående i mange timer til. Men poenget er at nok søvn er helt essensielt for å få et godt liv og en god alderdom. Søvnkvalitet virker også direkte inn på psyken og kan påvirke hvordan du føler deg på dagtid.

Så hvorfor er det noen som alltid er opplagte og i godt humør? Mest sannsynlig vet de ikke av noe annet, og har en søvn som er helt perfekt. Og andre alltid er uopplagte og lett blir irritable og sure? Jo alt handler om en god natts søvn. De har først og fremst gode vaner og har få helseproblemer som gjør at de får sove godt. Men for mange er det ikke lett.

Og det kan være mange grunner til at man ikke får riktig søvn. For eksempel:

Mange ting kan bli påvirket

De fleste tenker at søvn ikke betyr mye i den store sammenhengen, men dårlig søvnkvalitet har vist seg til å kunne forårsake alt fra depresjon til en tidlig død. Å få god søvn er altså helt essensielt om man skal kunne få et godt liv. Og man kan bli påvirket helt fra ung alder, og problemene kan vise seg på helt andre måter.

En ukonsentrert og irritabel sønn

Kanskje blir minstemann sett på som en skikkelig hissigpropp og sliter å få med seg hva læreren sier i timene. Dårlig søvnkvalitet kan være en del av årsaken, og det er derfor viktig at foreldre er ”våkne”. Kanskje har barnet et problem som kan løses dersom søvnen blir bedre. Noen kan man store mandler, mens andre mangler sunne matvaner.

Problemene kan man ta med videre når man vokser opp og begynner på ungdomsskole og videregående. Kanskje blir man en elev som sliter med å få venner og isolerer seg mer og mer. Etter hvert kan det bli så ille at personen ønsker å slutte skolen. En stor karriere kan gå tapt på grunn av ting man lett kunne ordnet opp i. Dessuten vil livskvaliteten til denne personen være sterkt redusert.

For å få en god natts søvn bør du unngå kaffe om kvelden, få nok mosjon, drikke alkohol med måte og ikke spise for sent. Det kan også være lurt å investere i en god seng. Mange nettsider kan gi deg gode råd for hvilke senger og dyner som er best. Du finner for eksempel en dyne test her.

Exit mobile version